Gevaarlijke hobby’s en op geld waardeerbare activiteiten in de Participatiewet

Het hebben van een hobby in de participatiewet kan veel risico opleveren voor het behouden van uw uitkering.

Vroeger postzegelhandelaar geweest en verzamelt u nu nog steeds hobbymatig voor uw eigen verzameling, of kweekt u een bepaald soort grasparkieten en is er een recentelijk een zeldzame kleur uit een ei gekomen? Kookt u als vrijwilliger voor een lokaal goed doel (dak en thuislozen of mensen met een beperking)? Misschien bent u ooit kapper geweest en knipt u nu nog wel eens geheel gratis familieleden of buren? Past u wel eens op, op de kinderen van uw buren (of uw kleinkinderen) als de ouders naar hun werk zijn? Maakt u als vrijwilliger schoon in de kerk of moskee waar u vaak komt of helpt u als vrijwilliger koffie rondbrengen in uw wijkcentrum of in een bejaarden tehuis.

PAS OP!

Gevaarlijke hobby’s en op geld waardeerbare activiteiten in de Participatiewet

Sociale diensten kunnen, in hun steeds verdergaande opsporingsbehoefte (drang) en de managers die “resultaten willen zien” uw hobbymatige activiteiten wel eens als “op geld waardeerbare activiteiten” aanmerken.

Het maakt in dat geval niet uit of u er geld mee verdiend of beoogd om er geld mee te verdienen. Als het een activiteit betreft waar u mogelijkerwijze geld mee zou kunnen verdienen, dan heeft dit direct gevolgen voor uw bijstand. Of er daadwerkelijk geld wordt verdiend met de activiteiten of niet, zal dit leiden tot intrekking van uw uitkering. Alles, zo ook het niet melden van uw op geld waardeerbare hobby, wordt een schending van de inlichtingenplicht genoemd, want dan heeft de gemeente geen zware bewijslast.

Het gevolg is dat uw uitkering wordt ingetrokken, want uw recht op een uitkering is niet meer vast te stellen (u zult waarschijnlijk geen boekhouding hebben bijgehouden van het geld dat u er mee had kunnen verdienen).

Alles wat u zegt kan en zal tegen u worden gebruikt, zo ook in de Participatiewet.

Een gesprek(je) bij de gemeente, meestal op uitnodiging van uw contactpersoon, is meestal niet zomaar een gesprek. Meestal zijn er signalen (anonieme melding) dat u zich niet aan de voorwaarden van uw bijstandsuitkering houd.

Dit betekent dat wanneer u terloops in een gesprek aangeeft dat u al 5 jaar deze hobby heeft, de gemeente uw uitkering over de afgelopen 5 jaar zal terugvorderen (gebruteerd).  Dat is al gauw €50.000,- of meer. De schuld zal worden aangewezen als fraude vordering (fraude label) waarmee uw weg naar de schuldsanering wordt geblokkeerd. Zat u al in een minnelijk of wettelijk schuldsaneringstraject. Dan wordt deze per direct beëindigd.

Als het college naar aanleiding van het onderzoek uw uitkering intrekt (beëindigd) dan is het belangrijk dat u na ontvangst van de beslissing hierover zich direct laat bijstaan door een advocaat. In veel gevallen stuurt het college u meerdere beschikkingen (herziening van het recht, terug en invordering over een oude periode en in veel gevallen ook een boete). In de meeste gevallen kan deze juridische bijstand gratis of tegen een lage eigen bijdrage door middel van een toevoeging van de Raad van Rechtsbijstand.

De Jonge Advocaten verleend veelvuldig juridische bijstand op het gebied van de Participatiewet.